Artiklar | Rock

Topp 10 rockband från 70-talet

Rockmusiken under 1970-talet gjorde en avgörande inverkan på musikhistorien. Det var ett årtionde som definierades av kreativitet, revolutionerande ljud och banbrytande band som fortfarande idag är inflytelserika. Denna era var också vittne till framväxten av flera musikrörelser som progressiv rock, punk och heavy metal. Här är en djupdykning i några av de mest ikoniska rockbanden från 70-talet som trotsar tiden och fortsätter att inspirera musiker och musikälskare världen över.

Led Zeppelin – Hårdrockens pionjärer

Ett band som ofta ingår i snacket om rockhistoriens största är Led Zeppelin. Bandet som bestod av tillika Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones och John Bonham bildades 1968 och släppte sitt självbetitlade debutalbum 1969. Med sin tunga och mäktiga blandning av blues, hårdrock och folkmusik, skapade de en unik ljudbild som skulle bli stilbildande för hela genren. Album som ”Led Zeppelin II”, ”Led Zeppelin IV” och ”Physical Graffiti” är idag klassiker som innehåller ett antal av rockhistoriens mest älskade låtar såsom ”Whole Lotta Love”, ”Stairway to Heaven” och ”Kashmir”.

Pink Floyd – Syrepräglad psykedelia och progressiv rock

Pink Floyd är synonymt med psykedelisk rock och konceptalbum, och dessa brittiska musikguden målade breda ljudlandskap fyllda av experimenterande och filosofiska texter. Börjandes med Syd Barrett som frontfigur under bandets tidiga år, fick världen uppleva ”The Piper at the Gates of Dawn” som än idag är en highlight inom psykedelisk rock. Efter Barretts avgång tog Roger Waters och David Gilmour över och de skapade tillsammans med resten av bandet mästerverk som ”The Dark Side of the Moon”, ”Wish You Were Here”, och ”The Wall”, vilka alla hade stor kommersiell framgång och kritikerkärlek.

The Rolling Stones – De hållbara rockikonerna

The Rolling Stones, ibland refererade till som rockens gudfäder, upphörde inte med att skapa hits under 70-talet. Deras albumsångare 1970-talet inkluderar ”Sticky Fingers”, med den legendariska låten ”Brown Sugar”, samt ”Exile on Main St.”, som ofta oroar överste platser på listor över de bästa albumen genom tiderna. Bandet, ledd av den karismatiska frontfiguren Mick Jagger och gitarrvirtuosen Keith Richards, blev känt för sin rebelliska attityd och har outtröttligt fortsatt att turnera och släppa musik.

Queen – Teatralisk rock och stadionhymner

Queen, känt för sitt teatraliska uttryck och Freddy Mercurys imponerande vokalprestationer, skapade några av de mest odödliga rocklåtarna under 70-talet. Deras blandning av rock, opera och pop var nyskapande och fångade en mångsidig publik. Album som ”A Night at the Opera”, som innehåller ”Bohemian Rhapsody”, och ”News of the World” med rockhymner som ”We Will Rock You” och ”We Are the Champions”, cementerade Queens plats i rockhistorien.

AC/DC – Från Australien till världen

Det australiska bandet AC/DC, bildat av bröderna Malcolm och Angus Young, skapade några av de mest kraftfulla och energifyllda rocklåtarna någonsin. Deras råa och okomplicerade stil på album som ”High Voltage” och ”Highway to Hell” och låtar som ”T. N. T.” och ”Dirty Deeds Done Dirt Cheap” har fått fans att headbanga i decennier.

Aerosmith – Amerikanska rock’n’roll-bovar

Med Steven Tyler i spetsen och Joe Perry på gitarr, kastade Aerosmith ut sig i rockens värld med en svaghet för både melodisk hårdrock och blues. Deras album ”Toys in the Attic” och ”Rocks” var två av det främsta bidragen till 70-talets rockscen och innehöll hits som ”Sweet Emotion”, ”Walk This Way”, och ”Dream On”.

Eagles – Countryrockens flaggskepp

Eagles kommer Lyft framför allt ihåg för sitt banbrytande album ”Hotel California”, som med sin kombination av rock, country och folk nådde enorma framgångar världen över. Med låtar som titelspåret ”Hotel California” och ”Life in the Fast Lane” blev de ledande inom ett ljud som vann stor popularitet under 70-talet.

Fleetwood Mac – Från blues till poprockfenomen

Den brittisk-amerikanska gruppen Fleetwood Mac hade en omväxlande karriär genom 60- och 70-talen, där de började som ett bluesband för att sedan övergå i mer av en poprockorienterad stil. Detta kulminerade i utgivningen av ”Rumours” 1977, ett album som betraktas som ett av de bästa genom tiderna och innehåller klassiker som ”Go Your Own Way”, ”Dreams” och ”Don’t Stop”.

Black Sabbath – Metal-musikens förfäder

Black Sabbath är bandet som ofta får äran för skapandet av heavy metal-genren. Med sin dystopiska, tunga ljudbild och mystiska texter gav de oss en annan form av rockmusik. Album som ”Paranoid” och ”Master of Reality” har inte bara influerat metalgenren utan också rockmusik i stort.

KISS – Showen framför musiken

KISS är kanske lika mycket känt för sin spektakulära image och liveshower som för sin musik. De blev en markant del av 70-talets rock med deras ansiktsmålningar, pyroteknik och överdrivna scenelement. Med sina catchy låtar och säljande album som ”Destroyer” och ”Love Gun” blev de älskade av fansen för deras underhållande framträdanden.

Det är oerhört svårt att begränsa sig till en lista över de bästa banden från detta decennium, men ovan nämnda grupper representerar starka urval av den mångfald och den innovation som formade 70-talets rockscen. Deras musik lever vidare på radiosändningar, Spotify-listor och i hjärtan hos de som fortsätter att uppskatta det kraftfulla soundet från detta legendariska årtionde inom musiken.

Lämna en kommentar